know-how.okhelp.cz
PC

Vsetínská kyselica

reklama

Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu

Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.
Kyselica toto splňovala nejlépe.

Složení:
  • 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
  • hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
  • 300g zemáků nakrájených na kostečky
  • 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
  • 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
  • 2 užičky hladké mouky na zatřepání
  • sůl
  • vegeta
  • pepř
  • sušený česnek

Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))

Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.

Editace Jana Žákovská : 9.6.2011 - 14:10
Zobrazeno 4182x. Počet článků v kategorii: 12
Url:vsetinska-kyselicaBy: Jana Zakovska

reklama

Jak se co dělá - technologické postupy - videa.
 

www.okhelp.cz