Švédský koláč
ŠVÉDSKÝ KOLÁČ
Recept na koláč ze země slavné skupiny ABBA
Suché těsto:- 3 hrnky (1/4 l ) polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 pr. do peč.
- vše promíchat
Náplň:
- 3 kostky tvarohu měkkého
- 3 celá vejce
- 1 hrnek cukr krupice
- 1/2 l mléka
- rozinky, citr. kůra
- 1 kostka hery (másla)
Na vymazaný plech posypeme stejnoměrně polovinu suchého těsta, na to pocákáme tvarohovou náplň a zasypeme zbývajícím suchým těstem. Celý povrch pokryjeme plátky Hery nebo másla.
32LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
LISTOVÉ TĚSTO
Vodánek:- 1/4 kg mouky hladké
- 2 žloutky
- 2 lžíce octu
- špetka soli
- vlažná voda podle potřeby (jako na nudlové těsto)
Vypracujeme těsto 1/2 hodiny ručně. ( co nejméně mouky na vále) Dáme na talíř, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme do lednice.
Tukové těsto:- 1/8 másla
- 1/8 kg smetolu
- 12 dkg hladké mouky (lepší)
Vychládlý tuk nastrouháme na struhadle a vypracujeme s moukou v těsto a necháme chvíli v lednici.
Do těsta vodánku vložíme tukové těsto, zabalíme, rozválíme a opět zabalíme . Rozvalování a balení opakujeme celkem 3x po hodinových intervalech. V přestávkách těsto uchváváme v lednici.
Výborný medovník
- 1 vejce
- 15 dkg cukru
- 5 dkg tuku (másla)
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička jedlé sody
Vše dáme do kastrůlku a vaříme ve vodní lázni 3 min. do zpěnění.
Dáme si na vál 45 dkg hladké mouky, uděláme jamku a do ní vařenou směs. Vypracujeme těsto, které si rozdělíme na tři části, každý díl vyválíme a roztáhneme na velikost plechu a pečeme na pečícím papíře každý díl zvlášť. Teplé placky sundáme - ztvrdnou.
Náplň:- 1/2 l mléka
- 8dkg mouky hrubé
- uvaříme kaši ve vodní lázni.
Zvlášť utřeme
- 20 dkg másla
- 20 dkg cukru
- 1 vanil cukr
- 10 dkg mletých ořechů
Kaši s utřenou směsí smícháme dohromady a poléváme na 2 placky, na třetí, horní placku uděláme polevu z cukru a citronu. Necháme do druhého dne proležet.
PÉŘOVÁ BUCHTA
Těsto:- 200 g mouka hladká
- 200 g cukr moučka
- 1 pr. do peč.
- 100 ml oleje
- 4 celá vejce
- Puding z 1 l mléka a 2 vanilk. pudingy
- 2 zakysané smetany
- na posypání skořicový cukr
Příprava:
Suroviny na těsto všechny utřeme a nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Ikdyž se těsta zdá málo,surovin je na velký plech. Uvařený puding nalijeme na syrové těsto. Rozehřejeme troubu na 250 st. C, plech dáme do trouby a teplotu stáhneme na 200 st. C. Pečeme 15 minut. Na horkou buchtu rozetřeme zakysanou smetanu a posypeme skoř. cukrem.
DOBROU CHUŤ !!!
BLESKOVÝ KOLÁČ - recept na rychlý moučník
Složení:- 2 hrnky polohr. mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do peč.
- 4 lžíce oleje
- 2 vejce
- špetka soli
- ovoce
- žmolenka
Příprava:
Suroviny smícháme v těsto a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a posypeme žmolenkou. Pečeme asi 30 minut v mírně vyhřáté troubě.
- 3 - 4 žloutka
- 12 dkg cukru
- 12 dkg másla
- 8 dkg mletých ořechů
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- trochu mléka
- z bílků sníh
Žloutka, cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme ostatní přísady a nakonec z bílků sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
Datum: / 10.11.2010 - 17:46
Počet článků v kategorii: 32
Url:svedsky-kolac